Professionell doftmarknadsföring — Vi kan allt inom doft

Den ljuva doften av Jul

13 dec, 2019

Hur doftar jul ?

Det finns många dofter som hör julen till och många av julens dofter kan väcka nostalgiska minnen från all den anspänning som hör högtiden till. Att doftsätta med julens aromer kan därför vara ett högtidligt element för att förstärka kundupplevelsen hos er verksamhet. Men doften av jul är mångbottnad och den finns flera att välja på. Kanske siktar ni mot något sött och aptitretande, kanske något som leder tankarna till naturen eller någon som ger allmän fräschör. Här nedan följer några av julens mest ikoniska dofter och lite om dem i stort:

Doften av Saffran

Den gyllene doften av saffran, världens mest exklusiva krydda, är något vi svenskar håller kärt vid julen. Och den 13onde december vill vi helst fylla varenda rum med doften av lussekatt. Kryddan skapas av pistillmärken man finner i saffranskrokusen. För att utvinna ett kilo torkad saffran krävs mellan 100.000 till 150.000 krokusar. Dessa behövs då också plockas för hand. Saffranet består av 150 doft- och aromämnen så det är inte underligt att denna doft är något av en klass för sig själv. Dess historia sträcker sig också 3000 år tillbaka då man började odla den mångbottnade kryddan.

Vad doftar en Pepparkaka?

Doften av pepparkaka är den perfekta blandningen av kanel, kardemumma, ingefära och nejlika. Första gången man dokumenterat pepparkakor och ätandet av det i Sverige är daterat till 1300-talet. Pepparkakans plats i juletid är lika självklar om inte ännu mer självklart än tomten och paketen själv. Att doftsätta med denna kryddblandning är därför alltid ett säkert kort för att locka fram julkänslor. Det är också en tacksamt aptitretande doft.

Doften av nejlika och Apelsin

Citrusen pomander, också känt som julapelsin, tillsammans med nejlika är en barndomsfavorit för många. Ett vanligt julpynt är dekorera apelsinen med nejlika och röda sidenband. Trots att apelsinen skrumpnar fortsätter den att sprida sin doft – länge. Doften av citrus är vanligt använt för att ge en fräsch känsla och tillsammans med nejlikan blir den också särskilt högtidlig.

Doften av Julgran

Det vi kännetecknar som julgran har sitt ursprung i Tyskland där protestanterna tog in de dekorerade träden i hemmen. Och det har varit ett älskat element sedan dess. En stor del av de granar som säljs i Sverige är rödgran – den doftar barr och kåda och är den doft de flesta förknippar med just doften av gran. Andra granar har mer spännande doftkaraktär – en doft man gärna håller sig undan ifrån är blågranen, vars pikanta doft ofta liknas vid katturin. Den alltmer populära kungsgranen däremot har inslag av citrusdoft och ädelgranen Lasiocarpa doftar lime. Vill man dock hålla sig till den traditionella doftpaletten av gran bör man hålla sig till säkra doftnoter som barr och kåda.

Doften av choklad

Aladdinaskar, chokladkalendrar, tryfflar – att julen doftar av choklad är omöjligt att missa. Med just chokladen inräknat är julen Sveriges största godishelg. Och runt om i världen produceras omkring 3 miljoner ton kakao varje år. Just doften av choklad har flera studier visat sig vara effektiva i detaljvaruhandeln. Doften av choklad kan både få kunder att stanna längre i butiken men också handla mer. Dess konnotationer med flera högtider, jul, alla hjärtans dag och påsk gör att den ständigt aktuell och en doft som fungerar året om.

Vill du veta mer om vad för dofter du kan doftsätta din miljö med vid högtider? Kontakta oss på Aroma Marketing Sverige®. Vi skapar såväl allmän doftsättning som doftljus och hygienprodukter – både för särskilda tillfällen och i största allmänhet.