Professionell doftmarknadsföring — Vi kan allt inom doft

Sommardoft?

09 juli, 2019

When life gives you lemons…  it’s probably summertime

Äntligen är sommarmånaderna här och temperaturerna börjar klättra sig över 20 grader (och faktiskt stanna där). Parallellt med detta kan man se en trend som tar fart, som det nästan alltid gör så här års:
— citrusfrukter.

Den somriga, syrliga och fräscha citrusen får utrymme i såväl doft som smak. Det kommer nya citrusdrycker, parfymer börjar lukta grape, apelsin eller lime och till och med chokladkakor smaksätts med citron. Citrus är onekligen ett säkert sommarkort, men varför? Vi ska presentera varför doften av citrus är så populär, kanske framförallt på sommaren, men också större delen av året.

Citrus är relaterat till fräschör och rena utrymmen 

Tack vare att citrusdoft har använts i marknadsföring för städtillbehör och luftrenare i över 50 år har doften etablerat en stark kulturell anknytning till fräschör och nystädat. Detta är något som många använder till sin fördel. Vill man exempelvis att en lokal ska kännas fräsch är citrus en av de mest effektiva dofterna för att slippa vända sig till allt för starka och kemiska dofter.

Citrus kan ge ökad energi och glädje 

C-vitamin är något vi alla behöver, och det ger inte bara energi när vi äter det. Det kan nämligen räcka att känna doften av citrusfrukt för att man ska uppleva ett tillskott av energi. Särskilt effektiva är doften av citron, apelsin och lime.

Studier har också visat att citrus är starkt förknippad med doften av hemma. Detta handlar med stor sannolikhet om den starka koppling doften har till nystädat. Att känna sig bekväm och hemma kan därför i förlängningen stimulera energi och positivitet.

Citrus kan minska stress och ångest

Doften av citrus har länge använts inom aromaterapi och citrusskal sägs ge en särskilt lugnande och ångestdämpande effekt. På grund av detta kan dess doft ofta återfinnas på tätbefolkade eller instängda platser som annars kan framkalla stress. På flygplan eller tågstationer kan detta ge passagerare en mer positivt laddad upplevelse snarare än tvärtom. Det har med stor sannolikhet anknytning till ovanstående punkter gällande upplevd glädje och känslan av att vara hemma.

Avslutningsvis, måste inte citrus nödvändigtvis användas på sommaren utan kan vara en doft att ta till året om. Vill man skapa en fräsch atmosfär är den en svårslagen doftmotståndare. Vad som gör den särskilt kraftfull på sommaren är att dess fräscha ton går hand i hand med värmen och uppfyller de förväntningar kunder har under det varma halvåret. I och med att citrusfrukterna också oftast skördas under sommaren eller växer i varmt klimat är det inte särskilt konstigt att det blir en så kallad sensory match. Du kommer med stor sannolikhet stöta på citrusdoft även när snön faller ned men på sommaren når den sin fulla potential.

Nu när du är medveten om det kommer du säkert känna doften här och var och med stor sannolikhet kommer du lägga märke till nylanserade produkter vars smak innehåller toner från den omtyckta citrusfamiljen. Så if lives gives you lemons… är det antagligen sommar eller en sinnesmarknadsföringsstrategi bakom!

Och med denna artikel vill vi på Aroma Marketing Sverige® önska er en trevlig och citrusfylld sommar!