Hur påverkar olika dofter våra sinnen?

Publicerat 15 juni, 2021

Fjärilar på en åker

Genom dofter kan man frigöra endorfiner i kroppen. Endorfiner produceras i den hjärnregion som är kopplad till vårt belöningssystem, vilket kan skapa känslor av glädje och lycka. Med rätt doft kan du enkelt bidra till en bättre upplevelse för dina kunder när de besöker dig! Dofter har en unik förmåga att påverka våra sinnen på olika sätt. Här är en beskrivning av hur olika dofter kan påverka våra sinnen och några exempel på specifika dofter:

Synsinnet:
Dofter kan väcka levande mentala bilder och associeras med olika färger och miljöer. Exempelvis kan doften av färskt kaffe ge en bild av varmbruna nyanser och en mysig kafémiljö. Doften av blommor som rosor kan förmedla en bild av vackra färgexplosioner i olika nyanser.

Hörselsinnet:
Vissa dofter kan påminna oss om ljud och ge en mer uppslukande upplevelse. En doft av havet kan få oss att tänka på vågornas brus och måsarnas skrik. Doften av skog kan associeras med suset av löv i vinden och fågelkvitter.

Smaksinnet:
Doft och smak är nära sammankopplade. En doft av färskt bakat bröd kan förhöja smakupplevelsen genom att ge en känsla av nybakat och knaprigt. En doft av kanel kan förmedla en värmande och kryddig smakupplevelse.

Känselsinnet:
Vissa dofter kan framkalla en känsla av beröring eller textur. En doft av lavendel kan ge en känsla av mjukhet och lugn, som om man rör vid de silkeslena blommorna. En doft av citron kan ge en frisk och ren känsla, likt att känna den svalkande friskheten i citronsaft på huden.

Sinnet för välbefinnande:
Dofter kan påverka vårt sinne för välbefinnande och känslor. En doft av vanilj kan vara lugnande och tröstande, vilket kan bidra till en känsla av avkoppling och hemtrevnad. En doft av pepparmint kan vara uppfriskande och ge en känsla av vitalitet och pigghet.

Om du har svårt att välja en doft som passar till ditt kontor, butik eller annan form av arbetsplats eller utrymme så kan du gå in på våra webbplatser unikadoftljus.se & aromamarketing.se för mer doft inspirationer!