Vad är endorfiner?

Publicerat 1 september, 2021

En kvinna håller i ett plagg

Vad är endorfiner?

Endorfin är ett hormon som kroppen tillverkar själv och som påverkar människans välbefinnande och sinnestillstånd. Att vi utsöndrar endorfin är viktigt för att känna lycka och hejda smärta. Det är även viktigt för läkning av skadade och sjuka vävnader i kroppen, samtidigt som det stimulerar immunförsvaret. Endorfin anses ofta vara kroppens eget morfin, att det kan ge upphov till euforiska känslor.

Om inte doft vad annars utlöser Endorfiner ?

Endorfiner bildas i den delen av hjärnan som är kopplat till vårt belöningssystem och lindrar smärta och påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfiner utsöndras till exempel vid motion, skratt, stress, sex och förälskelse.

Men även sinnesupplevelser som dofter kan utsöndra endorfin. Till exempel kan doften av nyklippt gräs ge upphov till endorfiner. Generellt är doften av natur betydelsefull när det handlar om att dämpa stressreaktioner. Det beror på att dofter och minne är nära kopplade till varandra. Doften av natur kan därför göra att man minns tillbaka till lugna och avkopplande dagar i naturen, vilket i sin tur minskar stressen.

Forskning på kopplingen mellan naturen och människors hälsa visar att det är doften av natur som är det sinne som är mest stressreducerande. Det var faktiskt inte den visuellt vackra gröna miljön eller ljuden från naturen med trädgrenar som vajar i vinden eller fåglarnas kvittrande, utan lukten var det som bidrog mest till avkopplingen.

Forskare intygar – Vi implementerar

Studier visar att när vi känner av en parfym så registreras lukten i hjärnan, men att den även associerar till en känsla som vi känner i just det ögonblicket. Så när vi känner en lukt bidrar det både till att registrera en lukt och en känsla. Resultatet från studierna visar att fem av sex deltagare bekräftade att fina och uppskattade tillfällen i livet kunde återkallas med vissa dofter.

För att övertyga kunderna till ett köp kan därför diskreta dofter som framkallar positiva känslor vara värt att investera i.

Vi på Aroma Marketing är specialister på doftmarknadsföring och hjälper er mer än gärna med att utveckla denna tjänst. Doftmarknadsföring är den mest kraftfulla och effektiva marknadsföringskanalen. Det ger en helt ny möjlighet att påverka kundernas köpbeteenden på en känslomässig och nästan helt omedveten nivå. Studier har visat att dofter påverkar en persons humör och minnen mer än något annat sinne, och dofter är den billigaste investeringen att få dina kunder på ett bättre humör.


Kvinna som ler